Οι γυναίκες της σύγχρονης εποχής καλούνται να ανταποκριθούν σε τόσους ρόλους ταυτόχρονα, που πολύ συχνά καταρρέουν τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά. Επίσης οι ρυθμοί της σύγχρονης εποχής είναι τόσο βιαστικοί, που παραβιάζουν τη φύση του ανθρώπου κατάφορα. Παρατηρώ, αλλά και ακούω ιστορίες γυναικών που φροντίζουν τόσο επισταμένα τους άλλους, παραμελώντας την ίδια στιγμή τον εαυτό τους. Πώς όμως να φροντίσεις τους άλλους, όταν δεν έχεις αποθέματα δικά σου, όταν δεν έχεις φροντίσει πρώτα τον εαυτό σου;

Πολλές φορές ακούω πόσο σημαντικό είναι “το μέσα μας” (και είναι) και όχι “το έξω μας” και αναρωτιέμαι γιατί γίνεται τέτοιου είδους διαχωρισμός, όταν είμαστε μία ολότητα. Το μέσα δεν είναι ανεξάρτητο από το έξω και το έξω δεν είναι ανεξάρτητο από το μέσα. Επιπλέον, το έξω μας συνήθως δείχνει και την εικόνα του μέσα μας. Καμιά φορά επίσης σκέφτομαι ότι ίσως είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις φροντίζοντας το έξω και με ένα τρόπο φροντίζεται και το μέσα.

Το δέρμα μας είναι το όριό μας από τον έξω κόσμο. Μονίμως δέχεται ερεθίσματα από το φυσικό περιβάλλον μας, από άλλους ανθρώπους, ακόμα και από τον εαυτό μας. Πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε τα όριά μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά… Πόσο καλύτερα συνδεόμαστε και με τον εαυτό μας, αλλά και με τους άλλους, όταν φροντίζουμε και γνωρίζουμε τα όρια μας.. Φροντίζοντας το φυσικό αυτό όριό μας με αγάπη, ενεργοποιούνται διάφορα κέντρα του εγκεφάλου μας, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα και να αναπτυχθεί καλύτερα.

Είναι στη Φύση του Ανθρώπου να θέλει να φροντίζει για το καλύτερο (άνω θρώσκω). Η καλή Υγεία του, τον εξελίσσει σε όλα τα επίπεδα. Όπως έλεγαν οι αρχαίοι, “νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Είναι επίσης αλήθεια ότι το γυναικείο σώμα έχει εφοδιαστεί με τεράστιες αντοχές, κι αυτό γιατί καλείται να φέρει εις πέρας τη γέννηση του ανθρώπου και τη φροντίδα του. Γι’αυτό όμως και η ίδια η γυναίκα χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Φροντίζοντας “το έξω μας”, τα όρια της ύπαρξης μας, δεν κερδίζουμε μόνο την καλή εικόνα μας, ομορφιά και ευεξία, αλλά μία καλή ισορροπία στην υγεία μας, τόσο τη σωματική, όσο και τη συναισθηματική.

Μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται απλό το να περιποιείται μία γυναίκα ή ένας άντρας το δέρμα του, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία βαθιά πράξη αγάπης, που επηρεάζει σημαντικά, τόσο την καλή υγεία του σώματος, όσο και την καλή υγεία της ψυχής και της διανόησης. Τόσο το σώμα μας, όσο και η ψυχή μας έχουν τεράστια ανάγκη αυτό το φροντιστικό χάδι πάνω τους. Φροντίζοντας το έξω μας, ξεδιψάει λίγο κι η ψυχή μας…

από τη Μαρία Παπαφιλίππου, MSc

Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Attachment Parenting Hellas

www.attachment-parenting.gr

Comments are closed.